Anneloes

van Hamburg

Drie belangrijke stappen om vanuit flow te leven!

Leven vanuit je hart, een veelvoorkomend onderwerp tegenwoording. Leven vanuit je hart, vanuit zuivere waarden vraagt moed, het is het luisteren naar je innerlijke stem, je intuïtie en het is leven vanuit je eigen wijsheid. Ons hart is namelijk die wijsheid, ons kompas, maar vooral ook onze essentie. Om dit te kunnen openen is een bepaalde flow nodig, een stroom van vrije (levens)energie die voor veel mensen lastig te voelen is omdat ze vast zitten in trauma of conditionering.

Leven vanuit het hart, vanuit flow gaat in de huidige tijd en energie over veel meer dan luisteren naar je intuïtie. Het is leven vanuit authenticiteit en je ware zelf zijn. Het is verbonden aan het ‘nieuwe’ voelen wat loskomt van ons denken, de mind. He nieuwe voelen is Harts gedragen bewustzijn en het opent nieuwe lagen in het ontwikkelen van een vrij en licht leven. In dit Blog vertel ik je over wat flow eigenlijk is en waarom het zo belangrijk is om flow te ervaren. Ik neem je mee in de drie stappen die zorgen voor meer flow in je leven hoe je daar zelf mee aan de slag kunt. Ik laat je zien dat we alles in huis hebben om onze stroom van flow te activeren en zo een lichter en vrijer leven te leiden.

Maar laten we beginnen met wat we eigenlijk precies bedoelen met het woord ‘flow’? Als ik het over flow heb dan houd ik de definitie van de psycholoog & onderzoeken Csikszentmihalyi aan:

“Flow is een ervaring van absorptie in een activiteit, waarbij het zelfbewustzijn verdwijnt, het tijdsbewustzijn verandert en het handelen een waarde in zichzelf heeft.”

Met andere woorden, flow is een staat van totale betrokkenheid bij het leven waarbij plezier en creativiteit spontaan ontstaan. Daar hoef je dan dus niets voor te doen, eerder iets te laten! Het is leven vanuit je hart, vanuit authenticiteit. Leven vanuit flow gaat moeiteloos, dat is zeker geen kwestie van kracht zetten of vechten. Zodra je je levensenergie gebruikt voor mentale processen, voor dingen die eigenlijk niet echt bij je passen of die je niet wilt raak je op den duur opgebrand, neerslachtig of ongelukkig. Dit zorgt voor passiviteit, het tegenovergestelde van flow. Je voelt je dan niet (meer) uitgedaagd, niet verbonden en je hebt weinig interesse in de wereld om je heen.

Een interessante aanvulling op de definitie van flow die hierbij aansluit komt van Ryan en Deci die aangeven dat flow in verband staat met de vervulling van de drie psychologische basisbehoeften: de behoefte aan competentie, autonomie en verbondenheid. En dat is interessant omdat dit aspecten zijn die gaan over leven vanuit je hart, maar vooral gaan over het geven van uitdrukking aan wie je werkelijk ten diepste bent. Doen waar je van nature goed in bent met daarnaast het voelen van verbondenheid, je voelt je één met een team of een groep, versterkt flow. Kun je daarbij je eigen autonomie bewaren dan wordt het echt een hele sterke stroom van flow en kun je spreken van een beweging richting zelfrealisatie.

Leren voelen is de eerste stap voor leven vanuit flow!

Veel mensen hebben ware stilte in zichzelf nog nooit gevoeld en dat zorgt ervoor dat je voelen vooral gestuurd door het denken. Meestal ook zonder dat je het jezelf bewust bent. Het vraagt aandacht en tijd om je dat bewust te worden en je daar van los te maken, om echt te leren voelen. Hoe meer we denkend voelen hoe minder we in contact zijn met onze diepere gevoelens en hoe minder we in flow leven.

Om echt te kunnen voelen zul je, zoals dat zo mooi heet, dichter bij jezelf moeten komen. Je komt dichter bij jezelf, je eigen scheppingskracht als je in contact komt met de universele wereld, de kosmos, de bron. Dat is wie wij ten diepste zijn, dus het is niet iets waar je actief aan werkt, je ontmoet jezelf in de stilte, in de aanwezigheid, in het moment van het nu. We zijn hier namelijk op aarde om te voelen dat we leven, echt leven vanuit onze kern, ons bronpunt.

Wellicht ken je het gevoel dat je ergens echt helemaal in op gaat en de tijd vergeet?

Denk bijvoorbeeld aan een goed boek of een leuke avond met vrienden. Dat zijn momenten dat je in flow bent, dat je zo betrokken bent bij het leven dat alle plezier en creativiteit spontaan ontstaat. Ervaringen van flow ontstaan door balans in de mate van uitdaging en je persoonlijke vaardigheden. Maar ook door duidelijke doelen en feedback op je handelen en focus op waar je meer bezig bent.
De tweede stap is het stomend maken van bevroren energie.

Stap twee voor leven vanuit flow is het switchen in de mind body connectie.

Onze geest en lichaam zijn middels vele systemen aan met elkaar verbonden. Ons zenuwstelsel speelt een belangrijke rol in deze verbinding. Inmiddels wordt steeds duidelijker dat stress en onderdrukte emoties veranderingen in het lichaam veroorzaken die zich uiten in pijn in één of meerdere plaatsen in het lichaam. Een visie en werkwijze waar Dr Sarno om bekend staat (het teveel stress syndroom) en waarmee hij vooral veel succes heeft geboekt bij het verhelpen van chronische pijn. Wat vooral interessant is om te weten is dat hij ontdekte dat lichamelijke klachten vanuit de hersenen worden veroorzaakt.

Ervaar je pijn in je lichaam dan is dat meestal bevroren energie, pijnherinneringen in het brein waardoor je de emotie die onder de pijn schuilgaat niet hoeft te voelen. Je kunt dit in beweging zetten door je hersenen letterlijk te zeggen dat je de pijn niet meer nodig hebt omdat je bereid bent de emoties te voelen. Zo simpel kan het zijn als je er zelf mee aan de slag gaat, maar dat is het jammer genoeg niet altijd. Soms heeft het lichaam meer tijd nodig, of heb je gewoon even hulp nodig van iemand die met je meekijkt in dit proces van spiritueel ontwaken.

De derde stap bij leven vanuit flow leert je leven in je lichaam in plaats van met je lichaam.

Een derde stap voor meer flow in je leven bevat lichaamswerk en intentie. We leven in een tijd dat we nieuwe stoffelijke lagen kunnen openen, ons fysiek verandert en meer informatie kan ontvangen. Door gebruik te maken van intentie, een van de krachtigste tools die wij hebben, heb je direct invloed op de stoom van levensenergie, je staat van flow. Intentie is gerichte bewustzijn, een scheppende impuls in vorm van informatie.

Dit kun je heel simpel zelf gaan doen. Raak een punt aan op je lichaam waar je pijn of emotie voelt en laat je andere hand als vanzelf naar een ander punt op je lichaam gaan. Je maakt hiermee een verbinding tussen twee punten en laat je hier in zakken, alsof je alles even loslaat en er alleen een verbinding is tussen deze twee punten. Je hoeft vervolgens niet ‘te doen’, je hoeft er alleen maar te zijn en de levensenergie gaat stromen.

Oefening baart kunst, ook hierbij! Geef je zelf de tijd en ruimte om deze staat van zijn te ervaren, let op kleine bewegingen, en begin simpel. Loslaten is de kunst van het integreren. Hoe meer je aanwezig kunt blijven bij ‘dat wat is’ hoe meer je loslaat, of liever gezegd integreert. De situatie neutraal maken is een krachtige transformator waarbij volledige aanwezigheid de sleutel is.

Meer weten, of zelf meer flow ervaren? Neem vrijblijvend contact met me op en er gaat een nieuwe wereld voor je open!

Dit bericht delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Leven in de nieuwe wereld

Anneloes van Hamburg

“Je zou me een moderne monnik kunnen noemen”

Ik werk alleen met de energie en lichtkracht van ons huidige tijdperk, het hogere licht en ik fungeer als een kanaal, als space-holder. Ik heb als multidimensionaal wezen behoefte aan plaatsen waar het het wereldse is weggevloeid en plaats maakt voor stilte, rust en geestelijk leven. Want zonder aardse ruis kom ik tot kosmische afstemming en verbinding, tot diep in het fysieke lichaam.

In deze stilte kan ik me verbinden met een universele woordeloosheid, die eigenlijk mijn taal is. Ik communiceer met de spaties tussen de woorden. Die adembenemende stilte heeft het grote mysterie in zich. Dat is mijn ware thuis.

Lees meer over mij >>