Anneloes

van Hamburg

Tips om te (over)leven in een angstcultuur

Onzekerheid, chaos, of te kort zijn zomaar wat termen uit de enorme berg van mogelijke angstscenario’s tegenwoordig die continue gevoed worden. Angst is een chronische klacht geworden in onze samenleving en zorg voor heel veel stress en ziekte bij mensen. In dit blog geef ik je een aantal tips om meer te leven vanuit vertrouwen en je angst los te laten. Tips die je helpen om dichter bij jezelf te blijven en gezondere keuzes te maken. Tips om je niet te laten meeslepen in de gecreëerde angstcultuur waarin wij leven, maar om het patroon te doorbreken.

Niets is wat het lijkt

Dat het kwaad wellicht verborgen zit in het zogenaamde goede en dat angst creëren een doel op zich is, om de massa ‘te beheersen en te sturen’, is voor de meeste mensen een bizarre confrontatie. Het slaat alle vaste grond onder je voeten weg mocht dat waar zijn…dus gaan we dat liever uit de weg. Het idee dat niets is wat het lijkt onder ogen zien is een grote uitdaging. Want als dat waar is, wie zorgt er dan nog voor jou? Wie of wat van buitenaf gaat jou redden? De overheid? De overheid die ons wijst op het ‘gevaar’ en ons laat zien hoe het ons ‘beschermt’?

Tip 1 verantwoordelijkheid nemen

Je wordt in de tijd waarin we nu leven simpelweg op jezelf teruggeworpen en je bent zelf verantwoordelijk voor je leven. Verantwoordelijkheid nemen is keuzes maken, keuzes die eng zijn bijvoorbeeld maar waarvan je diep van binnen voelt dat je ze moet maken. Neem verantwoordelijkheid voor je leven, op alle fronten. Je gaat daardoor steeds bewuster leven en keuzes maken die passen bij je hart, bij wie je werkelijk bent. Je gaat anders kijken, voelen, denken, horen, geloven en daardoor ook anders doen. Zo simpel is het. Als je daar eenmaal mee begint is er geen weg terug: het wordt een manier van leven. Pas dan ga je werkelijk doorzien wat er echt speelt in de wereld waarin wij leven, wie je wel of niet kunt vertrouwen en hoe je daar mee om wilt gaan.

Tip 2 levensvaardigheden ontwikkelen

De gedachte alleen al aan verantwoordelijkheid nemen zal bij de meeste mensen (onbewust) voor paniek zorgen. Want laten we eerlijk zijn, levensvaardigheden en eigenheden als luisteren naar je intuïtie, je hart volgen, zijn wie je werkelijk bent en zelfreflectie zijn voor de meeste mensen vreemd. En laat je die levensvaardigheden nu precies nodig hebben om te leven zonder angst.

Overleven in een angstcultuur gaat dus al veel gemakkelijker als je leert luisteren naar je innerlijke stem, je intuïtie. We kennen allemaal het onderbuikgevoel, die gut feeling die ons feilloos kan laten weten of iets klopt of niet, neem dit serieus. Er komt zo veel op ons af, zorg dat je leert voelen wat waar is en wat niet. Je intuïtie ontwikkelen doe je door in het moment te leven, laat je niet gek maken door allerlei scenario’s. Beoefen mindfullness of meditatie om jezelf te leren oordelen los te laten en helemaal in het nu te zijn.

Tip 3 laat je weerstand (en angst) los

Angst is een reactie wanneer wij denken dat er gevaar dreigt en ons zenuwstelsel gaat reageren. Wanneer je je angsten leert herkennen, je bewust wordt van deze emotie dan kun je ervoor kiezen om je hiervan te bevrijden, om het los te laten. Maar hoe doe je dat? Dit doe je niet door iets achter je te willen laten, eraan voorbij te gaan. Dit doe je door de weerstand los te laten die de angst onderdrukt. Met andere woorden je geeft het gevoel, de emotie de ruimte bijvoorbeeld door ernaartoe te gaan met je aandacht en er dan doorheen te ademen.

Daarnaast zijn er meerdere ademhalingsoefeningen die bij angst kalmerend werkend zoals de 4-7-8 ademhaling. Je ademt 4 seconden in, houdt de adem 7 seconden vast en ademt dan 8 seconden uit. Je geeft hiermee het verzet of je oordeel op dat het anders zou moeten zijn dan dat het nu is zodat je kunt gaan voelen. Dat is loslaten en vraagt oefening! Angst loslaten maakt je weerbaarder en zorgt ervoor dat je meer van jezelf gaat houden. Leven vanuit vertrouwen heeft niet alleen effect op jou maar ook op de wereld om je heen.

Tip 4 zelfbewustzijn verruimen

We zijn allemaal onderdeel van een collectief bewustzijn en dit bewustzijn bestaat uit energiestructuren, gevormd uit emoties en overtuigingen die door de gehele mensheid worden gedeeld. Het bestaat uit grove energiestructuren met een lage(re) trillingsfrequentie (dimensie) en fijne energiestructuren, met een hoge(re)trillingsfrequentie. In de lage structuren vind je onder andere angst, terwijl liefde en vertrouwen uit hogere structuren bestaat. Iedereen draagt bij aan en reageert op dit collectieve bewustzijn, of je je er bewust van bent of niet. Het ontwikkelen van meer zelfbewustzijn is dus essentieel we niet willen bijdragen aan de angstcultuur.

Bewustzijnsontwikkeling ontstaat van binnenuit. Leef je vanuit je hart en heb je voldoende eigenwaarde? Ken je je kwaliteiten en zet je die in? Ga jij bewust om met dat wat er op je pad komt? Hou je echt van jezelf? Vragen je aanzetten tot het ontwikkelen van meer zelfbewustzijn.

Wanneer je ervoor kiest om je bewustzijn te ontwikkelen ontdek je het principe van ‘zo buiten zo binnen’. Een sleutel; wat je meemaakt in je buitenwereld, wat het ook is, speelt zich op bepaald niveau ook af in je binnenwereld, in jou dus! Hoe zelfbewuster jij dus wordt hoe minder je geconfronteerd wordt met angst in de wereld om je heen.

Laten we allemaal in onze kracht gaan staan, werken aan onze eigen angsten zodat we de angstcultuur niet langer voeden. Ga vervolgens keuzes gaat maken die passen bij een mooiere, liefdevollere wereld, keuzes die passen bij je hart en bij je werkelijk bent.

Dit bericht delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Leven in de nieuwe wereld

Anneloes van Hamburg

“Je zou me een moderne monnik kunnen noemen”

Ik werk alleen met de energie en lichtkracht van ons huidige tijdperk, het hogere licht en ik fungeer als een kanaal, als space-holder. Ik heb als multidimensionaal wezen behoefte aan plaatsen waar het het wereldse is weggevloeid en plaats maakt voor stilte, rust en geestelijk leven. Want zonder aardse ruis kom ik tot kosmische afstemming en verbinding, tot diep in het fysieke lichaam.

In deze stilte kan ik me verbinden met een universele woordeloosheid, die eigenlijk mijn taal is. Ik communiceer met de spaties tussen de woorden. Die adembenemende stilte heeft het grote mysterie in zich. Dat is mijn ware thuis.

Lees meer over mij >>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *