Psyche & voeding

De meeste psychiatrie begint in de jonge jaren!

‘Het zijn onzichtbare processen waarvan we de gevolgen zien als de rimpelingen op het oppervlak van het water wanneer je er een steen in gooit.” De oorzaak van die processen kan in het verleden liggen en worden doorgegeven via de genen. Of ze beginnen in de baarmoeder door de beschadigende effecten van nicotine en alcohol, van chronische stress. Of in de eerste duizend-en-een dagen na de geboorte, waarin de ontwikkeling van de hersenen „aangevreten” kan worden door, opnieuw, chronische stress. Armoede, grenzeloosheid, onveiligheid, liefdeloosheid, een te strenge opvoeding, verwaarlozing, slecht eten. Ja, zegt Jan Buitelaar, psychiater, de meeste psychiatrie begint in de jonge jaren. En dan gaat het dus over die 10 procent van de kinderen die een ernstige stoornis ontwikkelt’.

Depressie

Om ervoor te zorgen dat volwassen maar vooral ook kinderen en jongeren gezond blijven, is het van belang dat zij naast voldoende slaap ook voldoende beweging en gezonde voeding krijgen en hun mentale gezondheid onderhouden.
Depressie is een toenemende ziekte onder jongeren. Je kunt hierbij denken aan zaken als: bedrukte stemming, moedeloosheid, gebrek aan vreugde in het leven (anhedonie), vermoeidheid, melancholie, pessimisme, vertraagde bewegingen, geremdheid, verminderde eetlust, verminderde libido, concentratieproblemen, geheugenstoornissen, verwardheid, gebrek aan interesse in de buitenwereld, gebrek aan motivatie, gevoel van waardeloosheid, gebrek aan zelfwaarde en zelfvertrouwen, schuldgevoelens, uitputting.

Hersenwerking

Russell Blaylock legt de door hem onderzochte verbanden tussen voeding en je hersenwerking uit. Uit zijn onderzoek blijkt dat vrijwel elke aandoening van je hersenen rechtstreeks te maken heeft met hetgeen je eet en op andere wijze binnen krijgt. Omdat voeding één van de hulpbronnen is bij psychische onbalans is deze informatie zeker een ‘aanrader’ voor degenen die te maken hebben met PDD/Nos, ADHD, Autisme, depressie, psychose, paranoia, etc.

Powered by WordPress | Designed by: seo services | Thanks to seo company, web designer and internet marketing company