Cognitieve Dissonantie

Wellicht wel onze grootste uitdaging op het vlak van leren doorzien wat er werkelijk onder onze neus speelt. Wat maat het zo moeilijk voor ons om onze mening te veranderen als we geconfronteerd worden met info dat ons uitdaagt?

CD is het ongemakkelijke gevoel dat we hebben als we een conflict voelen tussen onze overtuigingen/waardes en iets in de wereld, zoals informatie of iets binnen in ons zelf. Ons brein is erg oncomfortabel met dit soort conflicten en het veroorzaakt een negatief gevoel. Het makkelijkst om CD te ontwijken is om dat wat ons uitdaagt te ontwijken.

We zijn er heel goed in om onze wereld zo te creëren dat we niet of nauwelijks in de situatie komen dat we niet met info om hoeven te gaan die ons uitdaagt of niet overeen komt met onze overtuigingen.

In het kader van persoonlijke ontwikkeling is het van cruciaal belang dat we onze jongeren / kinderen leren, zeker in deze tijd waarin we overladen worden met informatie om bewust te kiezen ‘wat je gelooft’ en ‘wat niet’. M.a.w. om sceptisch te zijn, om zelf te beslissen wat je accepteert en wat niet. Het veranderen van ‘wat je gelooft, van een overtuiging’ is namelijk een veel ingewikkelder proces dan het aannemen van een overtuiging.

Wat is waar?

Wat werkelijkheid is en wie we werkelijk zijn, moet slechts door je eigen wezen worden vastgesteld. En om de werkelijkheid te begrijpen is het nodig om na te denken, te bespiegelen. En voor bespiegeling biedt de heersende levensstijl geen tijd; dus gebruiken we de aan ons opgedrongen definitie van de werkelijkheid van iemand anders.

Powered by WordPress | Designed by: seo services | Thanks to seo company, web designer and internet marketing company